Udomowiliśmy zboża, by produkować piwo?
13 września 2018, 10:17Odkrycie zespołu prowadzonego przez Li Liu, profesor archeologii Chin z Uniwersytetu Stanforda, może na nowo rozgrzać spór o to, co było pierwsze: chleb czy piwo? W jaskini znajdującej się na terenie Izraela naukowcy znaleźli ślady związane z produkcją piwa. Są one o tysiące lat starsze od dowodów na uprawę zbóż na Bliskim Wschodzie
Efekt „bicia serca” w płynnym metalu
11 lipca 2018, 12:38Na australijskim University of Wollongong fikcja naukowa stała się nauką. Uczeni uzyskali efekt „bicia serca” w płynnym metalu. Spowodowali, że płynny metal pulsował w regularnym przewidywalnym rytmie. Osiągnięcie zostało opisane w najnowszym numerze Physical Review Letters.
Chińczycy splątali 18 kubitów
10 lipca 2018, 06:54Fizycy z Chińskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii poinformowali o splątaniu 18 kubitów. To największa jak dotychczas liczba splątanych kubitów z zachowaniem kontroli nad pojedynczym kubitem
Hydrożel pomaga odzyskać kontrolę oddechu po urazie rdzenia
13 czerwca 2018, 07:23Amerykańscy naukowcy stworzyli hydrożel, który w przypadku zwierząt pomaga odzyskać kontrolę nad oddechem po urazie rdzenia kręgowego. Eliminuje to konieczność wentylacji mechanicznej.
Bardzo złe wieści dla waleni biskajskich
29 marca 2018, 06:21Ostatni sezon rozrodczy skrajnie zagrożonych waleni biskajskich przyniósł bardzo złe informacje. W ciągu czterech miesięcy nie zauważono żadnego nowo narodzonego młodego. Takiej sytuacji nie było od co najmniej 30 lat.
Start rakiety SpaceX zepsuł GPS
26 marca 2018, 11:00W 2017 roku rakieta Falcon 9 wypaliła dziurę w jonosferze, przez co na chwilę zepsuł się system GPS. Start ten różnił się od innych, przez co doszło do zakłóceń sygnału nawigacji satelitarnej.
Tlenek węgla zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyk
22 lutego 2018, 11:57Tlenek węgla może zwiększać skuteczność antybiotyków. Dzięki niemu zwiększa się wrażliwość bakterii na leki.
Sztuczna inteligencja zdawała na studia
9 czerwca 2017, 10:17Sztuczna inteligencja wzięła udział w egzaminach wstępnych z matematyki na jeden z chińskich uniwersytetów. Ukończyła je szybciej niż konkurenci, jednak zdobyła mniej punktów niż przeciętny kandydat na studia. AI-MATHS rozwiązywała dwie wersje zadań.
Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.
Wielki chiński sklep internetowy pracuje nad potężnymi dronami
23 maja 2017, 11:20Największy chiński internetowy sprzedawca detaliczny, JD.com Inc., zapowiada stworzenie powietrznego drona zdolnego do przenoszenia na długie dystansy ładunku o masie co najmniej tony. Pojazdy będą testowane w prowincji Shaanxi